DANUBIUS GASTRO 2019

Na DANUBIUS GASTRO 2019 sa paralelne s hlavnou juniorskou pekárskou súťažou uskutočnili aj tri veľmi atraktívne súťaže, určené pre profesionálne pekárne (malé, stredné aj veľké) a distribučné spoločnosti, pri ktorých odborné poroty hodnotili spolu vyše 80 súťažných vzoriek zo 40 pekární, čo opäť dokumentuje záujem všetkých tých, čo sa zaoberajú pekárskym remeslom o získanie prestížneho titulu z tohto podujatia. Jednotlivé súťaže boli tiež rozdelené do troch dní. 

NAJLEPŠÍ NOVÝ VÝROBOK 2019

Do tejto atraktívnej kategórie sa prihlásilo 15 pekárskych spoločností s 29 vzorkami. Ustanovená porota s jej predsedom, zástupcom Slovenského väzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, Ing. Bohumírom Sabom, CSc., nakoniec udelila jeden titul Najlepší nový výrobok 2019 a 10 titulov získalo ocenenie Vynikajúci výrobok 2019.

Titul NAJLEPŠÍ NOVÝ VÝROBOK 2019 porota udelila spoločnosti Kopek Plus, s r.o., Dolné Kočkovce, za výrobok ŽEMLOVKA.

Tituly VYNIKAJÚCE NOVÉ VÝROBKY 2019 porota udelila týmto spoločnostiam a ich produktom: 

BACKALDRIN Slovakia, spol. s r.o. Bratislava za výrobok Durum Ciabatta

ZEELANDIA s.r.o., Rozhanovce za výrobok BAR FIT tyčinky

PENAM SLOVAKIA a.s., Nitra za výrobok Banánový chlebík

Mária Csenkeyová – Kávička na klásku, Bratislava za výrobok Osie hniezdo

LESAFFRE SLOVENSKO, a.s. Trnava za výrobok Coquille (Kokvil)

LESAFFRE SLOVENSKO, a.s. Trnava za výrobok Trojuholník

Vilija Kysucké pekárne a.s., Čadca za výrobok Čučoriedkovo-tvarohový koláč

EKVIA s.r.o., Nitra za výrobok Dezert jogurt s čiernou ríbezľou

EKVIA s.r.o., Nitra za výrobok Frutti – koláč s brusnicami

DANUBIA a.s., Dunajská Streda za výrobok Jemné rezy

NAJLEPŠÍ CHLIEB 2019

Táto súťaž je v porovnaní s ostatnými tou najtradičnejšou, pretože chlieb je základným kameňom v sortimente každej pekárne. Tentoraz sa súťažilo v dvoch kategóriách (Tradičný chlieb a Chlieb „Bez hraníc). Toto rozdelenie sa ukázalo ako veľmi vhodné a výstižné, pretože spájať tradičné chleby s rôznymi ďalšími modifikáciami už nie je možné.  

Do súťaže o NAJLEPŠÍ TRADIČNÝ CHLIEB 2019 sa prihlásilo 16 spoločností s 18 vzorkami a do druhej kategórie NAJLEPŠÍ CHLIEB „BEZ HRANÍC“ 2019 zasa16 spoločností s 19 vzorkami. Aj toto množstvo vzoriek chlebov dalo odbornej porote riadne zabrať, pretože všetky ich ohodnotiť podľa stanovených kritérií zabralo niekoľko hodín. Za spravodlivé vyhodnotenie opäť zodpovedala odborná porota s jej predsedom Ing. Bohumírom Sabom, CSc. a tá nakoniec rozhodla udeliť ocenenia nasledovne:

Titul NAJLEPŠÍ TRADIČNÝ CHLIEB 2019 získala spoločnosť Záhorácke pekárne a cukrárne a.s., Malacky za Zemiakový chlieb.

Tituly VYNIKAJÚCI TRADIČNÝ CHLIEB 2019 porota udelila týmto spoločnostiam a výrobkom: 

STANISLAV A SYN spol. s r.o., Králová pri Senci za Chlieb Dlháň

Myjavská pekáreň s.r.o., Myjava za Chlieb tmavý – myjavský

KOPEK PLUS s.r.o., Dolné Kočkovce za Zemiakový chlieb

Senické a skalické pekárne a.s. , za Chlieb ľanový

TOPEC a.s., Topoľčany za Horehronský chlieb

Pekáreň Horváth s.r.o., Jelka za Chlieb pšeničný – domáci

JOZEF OREMUS PEKÁREŇ BÁNOV za Chlieb pšeničný

DANUBIA a.s., Dunajská Streda za Chlieb zemiakový

Ramón Školuda, pekáreň Školuda, Trstín za Chlieb ľanový, pšenično-ražný

Druhou kategóriou „chlebovej“ súťaže bola kategória NAJLEPŠÍ CHLIEB „BEZ HRANÍC“ 2019. Treba povedať, že sem patrili všetky iné, netradičné a zaujímavé chleby (samozrejme, hlavne zložením a chuťou).

Titul NAJLEPŠÍ CHLIEB „BEZ HRANÍC 2019“ získala pekáreň BAGETA – Ing. Vojtech Gottschall, Pezinok za Ražný chlieb.

Nasledujúce spoločnosti získali ocenenie VYNIKAJÚCI CHLIEB „BEZ HRANÍC“ 2019, a to: 

LESAFFRE SLOVENSKO, a.s. Trnava za Chlieb multicereál

JOZEF OREMUS PEKÁREŇ BÁNOV za Chlieb špaldový

BACKALDRIN Slovakia, spol. s r.o. Bratislava za Balkánsky chlieb Lepinja

PENAM SLOVAKIA a.s., Nitra za BIO chlieb tmavý

Myjavská pekáreň s.r.o., Myjava za Chlieb Primáš

ZEELANDIA s.r.o., Rozhanovce za Chlieb Zebra

Mária Csenkeyová – Kávička na klásku, Bratislava za Kváskový paradajkový chlieb

PFAHNL Backmittel, s.r.o., Senec za Chlieb Grunt

V tejto „CHLEBOVEJ“ kategórii sa uskutočnila aj súťaž o NAJCHUTNEJŠÍ CHLIEB VEREJNOSTI 2019, kde boli hodnotiacou porotou návštevníci veľtrhu. Kto chcel, mohol si všetky anonymné vzorky, označené len číslami nielen ohmatať, ale aj ochutnať. Ak medzi nimi našiel svojho favorita, napísal jeho číslo na pripravený kupón, ktorý potom vložil do osudia. Po roztriedení 465 platných hlasovacích lístkov sa stal najchutnejším chlebom verejnosti 2019 Záhorácky chlieb, ktorý vyrobili Senické a skalické pekárne a. s. 

NAJLEPŠIE SLANÉ PEČIVO 2019

Pripraviť, vymyslieť a upiecť chutnú slanú pochúťku nie je vôbec jednoduché. Stále rovnaká porota nakoniec vyhodnotila zo 16 vzoriek týchto víťazov:

Titul NAJLEPŠIE SLANÉ PEČIVO 2019 získala spoločnosť STANISLAV A SYN spol. s r.o., za Pagáč syrový

Nasledujúcich 8 spoločností získalo ocenenie VYNIKAJÚCE SLANÉ PEČIVO 2019

F + K s.r.o., Komárno za Rolku pizzovú

JOZEF OREMUS PEKÁREŇ BÁNOV za Uzol cesnakový

LESAFFRE SLOVENSKO, a.s. Trnava za Plnený mešec

JOZEF OREMUS PEKÁREŇ BÁNOV za Pagáč oškvarkový

Pekáreň BAGETA – Ing. Vojtech Gottschall, Pezinok za Pikantné prepeličie hniezdo

Pekáreň BAGETA – Ing. Vojtech Gottschall, Pezinok za Oškvarkový pagáč

EKVIA s.r.o., Nitra za výrobok CRICK´IT Snak

Ramón Školuda, pekáreň Školuda, Trstín za Praclík

Na záver si dovolím skonštatovať, že obidve kategórie súťaží (súťaž juniorov a profesionálov), vrátane slávnostného odovzdávania cien, sa uskutočnili na požadovanej úrovni a veríme, že sa takto o rok opäť v hojnom počte stretnú všetci tí, ktorí nielen budú súťažiť, ale zároveň aj dokazovať, že kvalita pekárskych a cukrárskych výrobkov má napriek všetkým problémom na Slovensku vysokú úroveň. Bolo to úžasné podujatie, ktoré určite aj na budúci rok pritiahne do Incheby v Bratislave pekárov z celého Slovenska, aby opäť ukázali verejnosti šikovnosť svojich rúk a kvalitu slovenských pekárskych výrobkov.

Mgr. Viktor Kubal