• SO ZRETEĽOM na extrémne kritickú situáciu, ktorej čelia pekárski výrobcovia v strednej a východnej Európe
• SO ZRETEĽOM na skutočnosť, že viac krajín EÚ čelí veľmi podobným problémom, ktoré negatívne ovplyvňujú ich obchod a existenciu na trhu,
• BERÚC DO ÚVAHY, že udržateľnosť pekárenského priemyslu má strategický význam pre Európsku úniu a jej riadne fungovanie je nevyhnutné v prospech európskych spotrebiteľov,
• ZDÔRAZŇUJE, že v maloobchodnom predaji v celej EÚ stále viac dominuje malý počet reťazcov supermarketov,
• UZNÁVAJÚC dôležitosť medzinárodnej bezpečnosti, demokracie, ľudských práv a zásad právneho štátu pri rozvoji medzinárodného obchodu a hospodárskej spolupráce;
• ZDÔRAZŇUJE, že dôkazy z celej EÚ naznačujú, že veľké supermarkety zneužívajú svoju kúpnu silu na to, aby znížili ceny vyplatené dodávateľom (v rámci EÚ i mimo nej) na neudržateľnej úrovni a uvalili na ne nespravodlivé podmienky, zatiaľ čo také tlaky na dodávateľov majú negatívne kvantitatívne účinky na kvalitu zamestnania a klesajúcu kvalitu výrobkov,
• BERÚC DO ÚVAHY, že európski spotrebitelia môžu čeliť strate rôznorodosti pekárskych výrobkov, kultúrneho dedičstva a maloobchodných predajní,
• ZDÔRAZŇUJE, že problém nerovnováhy v distribučnom reťazci potravín má jasný európsky rozmer, ktorý si vyžaduje vzhľadom na strategický význam poľnohospodársko-potravinárskeho reťazca pre Európsku úniu špecifické európske riešenie;
• BERÚC NA VEDOMIE, že došlo k výraznému poklesu tradičných pekárskych výrobkov a čerstvé výrobky sú rýchlo nahradené mrazeným tovarom, ktorý ovplyvňuje a negatívne mení stravovacie návyky v Európe,
• UPOZORŇUJE, že pekárenský priemysel čelí výraznému poklesu kvalifikovaných zamestnancov a klesajúcemu záujmu mladých ľudí o pekárske remeslá
• UZNÁVAJÚC, že ustanovenia tohto memoranda zachovávajú právo zmluvných strán regulovať na svojich územiach pružnosť strán na dosiahnutie legitímnych cieľov politiky ako sú verejné zdravie, bezpečnosť, životné prostredie, verejná morálka a podpora a ochrana kultúrnej rozmanitosti;
• SO ZRETEĽOM na uznesenie Európskeho parlamentu zo 7. júna 2016 o nekalých obchodných praktikách v potravinovom dodávateľskom reťazci (2015/2065 (INI)
• SO ZRETEĽOM na správu Komisie z januára 2016 o „nekalých obchodných praktikách medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci“, uznesení Európskeho parlamentu z roku 2016 o nekalých obchodných praktikách, správu Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru z 30. septembra 2016 o nekalých obchodných praktikách medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci, výsledku politického fóra „Prehodnotenie potravinového reťazca“, ktoré sa konalo v Kaunase 31. marca 2016, a Medzinárodnej konferencie odborníkov na tému „Posilnenie pozície poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci“, ktorá sa konala v Bratislave 30. júna - 1. júla 2016, vyhlásenie prezidenta Junkera v prejave Únie v roku 2016, ako aj správe pracovnej skupiny pre poľnohospodárske trhy predložená Rade 15. novembra 2016.
• ZDÔRAZŇUJÚC, že s cieľom dosiahnuť dobre fungujúci potravinový reťazec v pekárstve v každej krajine, ako aj hospodársky rast a zamestnanosť, je prvoradé, že vzťahy medzi všetkými aktérmi reťazca sú vyvážené, že pridaná hodnota je medzi nimi pomerne rozdelené a aby sa spotrebitelia mohli rozhodovať na základe informácií
• OPÄTOVNE POTVRDZUJÚ svoj záväzok podporovať trvalo udržateľný rozvoj a rozvoj obchodu s pekárskymi výrobkami takým spôsobom, ktorý prispieva k trvalo udržateľnému rozvoju v jeho hospodárskom, sociálnom a environmentálnom rozmere;
• ZDÔRAZŇUJÚC dôležitosť uľahčenia prístupu k miestnym výrobkom,
• BERIE NA VEDOMIE, že s cieľom zabezpečiť lepšie fungovanie potravinového reťazca je nevyhnutné znížiť informačnú asymetriu a zvýšiť transparentnosť trhu, a to aj na úrovni spotrebiteľov, najmä pokiaľ ide o včasné informácie o cenách alebo maržiach na všetkých úrovniach potravinového reťazca, kde je to možné, pričom sa minimalizuje administratívna záťaž a náklady,
• VÍTA iniciatívy Európskej komisie zamerané na zlepšenie postavenia pekárov v potravinovom dodávateľskom reťazci, najmä vytvorenie fóra na vysokej úrovni pre lepšiu funkčnosť potravinového reťazca a opatrenia prispievajúce k rozvoju organizácií výrobcov vrátane družstiev.
• UZNÁVA, že súčasná spoločná poľnohospodárska politika poskytuje niektoré nástroje na posilnenie pozície pekárov, ich účinnosť sa však medzi jednotlivými krajinami výrazne líši a existuje potenciál na zlepšenie niektorých z týchto nástrojov, ako napríklad ďalšia podpora organizácie a spolupráce medzi pekármi v celej EÚ, podpora organizácií výrobcov a vertikálnej spolupráce v rámci potravinového reťazca v medziodvetvových organizáciách, ako aj zvýšenie právnej jasnosti s cieľom lepšie využiť výnimky z hospodárskej súťaže organizácií výrobcov vrátane družstiev pri rešpektovaní existujúcich štruktúr spolupráce,
• BERIE NA VEDOMIE skutočnosť, že dvadsať členských štátov už prijalo vnútroštátne právne predpisy a iniciatívy na boj proti UTP a že v blízkej budúcnosti to plánuje urobiť viac krajín,
• ZDÔRAZŇUJE význam rovnosti podmienok pre všetkých aktérov v potravinovom reťazci v celej EÚ, ktorý by sa mohol dosiahnuť spoločným legislatívnym rámcom pre UTP a PRIPOMÍNA silnú podporu Európskeho parlamentu pre takýto regulačný prístup, ako to vyjadruje jeho vyhlásenie v júni 2016.
Vzhľadom k tomu,
• Nekalé obchodné praktiky môžu mať škodlivé dôsledky pre jednotlivé subjekty potravinového reťazca, najmä v prípade pekárov, čo môže ovplyvniť celé hospodárstvo EÚ, ako aj konečných spotrebiteľov obmedzením výberu výrobkov a prístupu k novému a inovatívnemu tovaru;
• Nekalé obchodné praktiky môžu mať vplyv na cenové rokovania medzi podnikmi, odradiť cezhraničný obchod v EÚ a brániť správnemu fungovaniu vnútorného trhu;
• Nepriaznivé obchodné praktiky, ak ich strany uložia v silnejšej pozícii na vyjednávanie, majú negatívny vplyv v celom potravinovom dodávateľskom reťazci vrátane zamestnanosti na úkor výberu spotrebiteľov a kvality, rozmanitosti a inovatívnosti dostupných produktov;
• Neprimerané obchodné praktiky a dominantné vyjednávacie postavenie môžu viesť k rozpadu cenovej politiky, keď sa tovar predáva za ekonomicky adekvátne náklady a popiera hlavné zásady podnikania – vytvorenie primeraného zisku;
• Nekalé obchodné praktiky môžu brániť konkurencieschopnosti podnikania a investíciám a tlačiť spoločnosti k úsporám na úkor platov, pracovných podmienok alebo kvality surovín;
• Nekalé praktiky môžu viesť k tomu, že podniky znižujú investície a inovácie vrátane ochrany životného prostredia, pracovných podmienok v dôsledku zníženia príjmov a nedostatku istoty a môžu ich viesť k ukončeniu výroby, spracovania alebo obchodovania;
Preto je potrebné:
• Zachovať stabilitu pekárskeho trhu • Zvýšiť príjem výrobcov pekárskych výrobkov • Zlepšiť konkurencieschopnosť v oblasti pekárstva • Zachovať tradície pekárov v európskych krajinách • Opätovne zatraktívniť pekárstvo a podporiť výučbu remesiel • Posilniť postavenie výrobcov pekárskych výrobkov v potravinovom dodávateľskom reťazci • Zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť a konkurencieschopnosť pekárskych podnikov v EÚ • Zabrániť recesii pekárenského priemyslu