Významný podiel v pekárenskom sektore tvoria rodinné firmy

Do Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov vstúpilo ďalších šesť podnikov z oblasti pekárstva a cukrárstva s viac ako 300 zamestnancami. Zväz tak posilnil svoju pozíciu najväčšieho potravinárskeho zväzu na Slovensku. Jeho členskú základňu tvorí už 526 so všetkých regiónov krajiny. Významný podiel členskej základne pritom tvoria rodinné podniky.

„Zatiaľ čo organizovanosť podnikov na Slovensku vo zväzoch a združeniach klesá, my sme prijali šesť nových členov s viac ako 300 zamestnancami. Celkovo sa tak počet zamestnancov našich členov dostáva na hranicu 12 500 pracovníkov. Organizovanosť považujeme za mimoriadne dôležitú, pretože umožňuje reflektovať požiadavky čo najširšej základne a premietať ich smerom k štátu, úradom i potravinárskej samospráve ako takej,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Novými členmi zväzu sa stali spoločnosť Framipek zo Šenkvíc, rodinná pekáreň založená v 1991 so 170 zamestnancami, ktorá okrem pečiva vyrába aj med, džem a kečup. Z Trstína pribudla rodinná pekáreň Školuda, ktorá je už siedmou generáciou mlynárov a pekárov a pôsobí v remesle už od roku 1882. Novým členom sa stala aj žilinská rodinná pekáreň Valma, ktorá vznikla v roku 2015. Do zväzu vstúpila aj pekáreň Starvys z Fiľakova s tromi vlastnými predajňami. Rady členov v oblasti cukrárstva rozšírila rodinná cukráreň VeVe Nitra, ktorú založili manželia s láskou k tomuto remeslu. K radom výrobcov chleba, pečiva, koláčov a zákuskov sa pridal aj svetový líder vo výrobe droždia z Nemecka, spoločnosť Lallemand DWH.

„Významný podiel presahujúci XXX buď percent alebo polovicu/dve tretiny našich členov tvoria rodinné podniky. Niektoré majú dlhú rodinnú tradíciu, iné vznikajú ako remeselné pekárne, či cukrárne moderného rázu. Prinášajú tak pracovné miesta a pridanú hodnotu priamo do regiónov krajiny a umožňujú ľuďom v týchto regiónoch zostávať, žiť i pracovať. Práve malé a stredné podniky tvoria s počtom 24,3 milióna podnikateľov chrbtovú kosť európskej ekonomiky. Na Slovensku tvoria podiel až 99,9 % z celkového počtu podnikateľských subjektov a dávajú pracovné príležitosti takmer trom štvrtinám aktívnej pracovnej sily. Na tvorbe HDP sa podieľajú polovicou. Nedostávajú síce veľké štátne podpory ako niektoré nadnárodné korporácie, ale prinášajú jedinečné hodnoty, ktoré sú neraz silno spájané s daným regiónom a jeho tradíciami. Štát by si mal preto rodinné podnikanie všímať viac a nájsť pre neho nové formy podpory,“ uviedol M. Lapšanský.